Нова ТВ, „Пресечна точка“, 11.01.2024 г. Какви ще бъдат последствията от въвеждането на европейски регламент за ново поколение ГМО растения? На този въпрос в студиото на „Пресечна точка“ отговаря проф. Цвета Георгиева, началник на отдел „Приложна геномика и ГМО“ към Националния център по обществено здраве и анализи. Проф. Георгиева посочи, че по тази тема е изключително важна правилната комуникация. ГМО храната е най-изследваната храна. Тук се касае за използването на инструменти - „генетични ножици“, които работят с генома на растението, без да се вкарват чужди ДНК от чужди видове, както се случва в досега конвенционални ГМО растения. Предложението на Европейската комисия е за нов регламент който, тъй като измененията в продукти с новите геномни техники са твърде малки, да позволи тяхното по-добро контролиране. Това няма да обезсмисли и да премахне досега съществуващото законодателство. То го допълва, като улеснява проследяването, етикетирането и контрола, както и информираността на потребителите, подчерта проф. Георгиева. Тя каза, че има някои съображения, тъй като все още има текстове, които би трябвало да се изчистят, например по отношение на патентите, което не касае ГМО организмите. По отношение на българския пазар, проф. Георгиева добави, че няма открити храни, които да не отговарят на изискванията за съдържание на ГМО по-малко от 0.9%, както и няма данни за отрицателни здравни ефекти.