„24 часа”, 29.07.2021 г.
Здравословното хранене е съвкупност от биологични процеси, при които организмът приема определени вещества, за да поддържа специфичните си енергийни потребности и потребностите от вещества, каза в интервю за в. „24 часа” доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” на НЦОЗА.
Всеки ден трябва да се приемат зърнени храни и картофи, мляко и млечни продукти, месо и алтернативни или богати на белтък храни плодове и зеленчуци. Хлябът от бяло рафинирано брашно също се отнася към групата на зърнените храни и консумацията му може да бъде част от здравословното хранене, но пълнозърнестите храни са по-богати на хранителни влакнини, витамини и минерални вещества, полезни за здравето.
Цялото интервю можете да прочетете тук