Безопасност на храните в условията на COVID-19

18.05.2021

БНР, Радио Пловдив, 18.05.2021 г.

 

Няма научни доказателства, че коронавирусната инфекция може да се предава с храна. Въпреки това пандемията доведе до промяна и на отношението към храната. Учените смятат, че добрите хигиенни практики могат да помогнат да се намали разпространението на вируса. А той е много лабилен, заяви проф.

Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Тя поясни, че вирусът може да се размножава само в жива клетка. Попаднал върху храна, той не може да се размножава и много бързо се деактивира.

 

Цялото интервю можете да чуете тук

https://bnr.bg/plovdiv/post/101469121/restartirai-evropa-hranene-i-bezopasnost-na-hranite-pri-pandemia-s-koronavirus

Ключови думи: COVID-19